top
separations_linje
separator_info_delen

Tisdag 30 oktober


Gilla Tendens i Sverige på Facebook. Vi lägger upp analyser på Facebook med OMXS30 och S&P500 i fokus. Klicka på Facebook-knappen ovan och logga in på ditt Facebook-konto.  

Tisdagen den 30 oktober utkommer BörsTendenser (BT) #34

 

Prova 10 nummer (3 månader) för endast 89 kr/nummer

 

16 sidor analyser

Index:

OMXS30 index, DAX-index, S&P 500.

Råvaror:

Oljepriset, Guldpriset

Enskilda aktier:

Ericsson, H&M, Electrolux, Boliden, LUPE, LUMI, Sandvik, SEB, Nordea, SHB, Swedbank, Atlas Copco, Tele2, Telia, Nibe, Nobia, Nokia plus ett flertal andra aktier på Stockholmsbörsen.

Räntor:

Amerikanska 10-åriga räntan

 

Prova 3 månader (10 nr) för endast 890 kr inkl moms. Distribution via epost.

 

 

 

 

OMX S30 index 1 503.14

 

(C 1 503,14 H 1 517,72 L 1 485,86)

OMXS30 har fallit kraftigt under oktober efter att index noterade 1 677 den 3 oktober. Fallet till i fredags den 26 oktober är hela 203 punkter (-12,1%) på enbart 23 dagar. Flera enskilda aktier har fallit med upp mot 25 procent under samma tid, vilket skapat om ordentligt i berörda bolag. 

Årets högsta notering 1 680 kom in den 29 augusti, när motståndet vid 1 680-1 682 testades. 1 682 var 2017 års toppnotering från den 6 november, vilket innebar att nivån var viktig även i år.

Den 3 oktober hade det gått drygt 30 dagar sedan toppen den 28 augusti, när 1 677 kom in som en lägre topp. Lägre topp 30 dagar eller mer efter en topp är en negativ signal som skapar en fallande trend. Denna fallande trend har nu avverkat en fas ned till 1 474, som lägst fredagen den 26 oktober.

Hela utvecklingen sedan toppen den 6 november förra året ser vi som en stor våg i minst 3 steg, som ännu inte är avslutad. Första steget nedåt (A-våg) var från 6 november -17 till 4 april i år. Andra steget är en motreaktion uppåt (B-våg), som tog index till en topp den 29 augusti i år.

När den lägre toppen kom in den 3 oktober bekräftades att nästa våg (C-våg) nedåt var påbörjad. Denna avslutande våg ska normalt bli minst lika lång som A-vågen, 200 punkter. Nedgången från den 28 augusti är så här långt 206 punkter. Detta i sig var en anledning till att marknaden ville lyfta index efter fredagens lägsta notering 1 474. Vi väntar nu ut motreaktionen uppåt och ser sedan i nästa sväng nedåt om 1 474-nivån håller för ett test.

Om denna nivå bryts framöver är det aktuellt att räkna med en fortsättning ned mot 1 380, som ett alternativ bland flera. Det viktiga är dock att så länge1 474-nivån håller finns det utrymme för en uppgång till 1 526 i första hand och 1 551-1 552 i andra hand.

Långsiktigt var den stigande och positiva fasen avslutad förra hösten efter en uppgång under 8 år och 8 månader räknat från mars 2009. Efter att en sådan lång fas är klar med alla sina vågor och positiva signaler tar en sidlänges fas vid. Under denna fas är det allt viktigare att ligga i ”rätt” aktier. Kapitalet flyttar under denna fas runt mellan olika aktier, där man lämnar de som körts upp högt och flyttar över till aktier som inte hängt med i den tidigare uppgången. Denna process tar ibland 13 månader i anspråk och dessemellan kan det pågå ännu längre. Nu är det i det närmaste 12 månader sedan den 6 november 2017. 13 månader leder oss in till månadsskiftet november/december i år.

Denna gång har marknaden färre alternativ att välja bland. Förflyttningen från aktier till obligationer har tidigare varit det normala, vilket skapat en nedgång på börsen och attraktiva aktiekurser efter 2-3 års nedgång. Denna gång är räntorna extremt låga, vilket gör att alternativt med en förflyttning för de stora aktörerna till obligationsmarknaden är mer eller mindre stängd.

Kvar finns då valutor eller möjligheten att få men leta intressanta aktier. Denna senare grupp kan då stiga kraftigt på en i övrigt svag börs. Det är i stora drag där utvecklingen befinner sig i dagsläget.

Nu kan vi förvänta oss att det är det politiska området som under 2019 ska påverka börserna i världen och rörelsen av kapital över globen. Angela Merkel på väg ut, Brexit i stå, Italien med en budget som inte går igenom i EU. EU-val under våren 2019. Sammantaget ger det utrymme för stor osäkerhet under första halvåret 2019. Med stigande räntor under 2019 och tiden in över 2021 och 2022 kommer det sannolikt att leda till stora svängningar på många marknader.

Med en global nedkylning av börserna från 2019 och framöver kan vi förvänta oss att matråvarorna och då även guld och silver kommer att bli intressanta placeringsobjekt. Vi ser redan hur en del råvaror börjar bygga för kommande uppgångar och bevakar dessa sedan en längre tid. Detta är en del i den process vi följer när kapitalflödena över globen ändrar riktning. Det sker sällan eller aldrig snabbt utan är en process som tar tid och ger oss en god överblick på vad som händer med flödena.  

 

Stochastic

De månadsbaserad tekniska indikatorerna nedan är fallande och har en bra bit kvar till de låga nivåer vi vill se inför en bestående uppgång. Det gör att vi ser alla uppgångar som tillfälliga även om de kan pågå under 2-4 månader emellanåt. 

Lång sikt: Månadsstochastic 50,4 och 59,4 fallande

De veckobaserad tekniska indikatorerna är fallande och inte helt nere på de låga nivåer vi vill se inför en uppgång under 2-4 månader. Det leder oss att tro och räkna med att en avgörande punkt för index ligger i slutet av november, möjligen i början av december månad.

Medellång sikt: Veckostochastic 18,8 och 34,6 fallande

De dagsbaserad tekniska indikatorerna var ned till mycket låga nivåer under förra veckan och det ledde till att index skapade en lågpunkt i fredags (26 okt) inför en motreaktion uppåt under 1-3 veckor. Denna typ av motreaktioner är normalt kortvariga och det gör att vi fokuserar på det kortare alternativet inom tidsintervallet. Trenden för index är fallande och det i sig ger oss anledning att se nya nedgångar som troliga. Däremot kan vi fokusera på de enskilda aktier som visare en annan bild med mer positiva förtecken. Kapitalet som frigörs ska ju tag vägen någonstans.

Kort sikt: Dagsstochastic 18,0 och 11,9 stigande

 

 

 
  
BillerudKorsnäs (109,30) 

 

Billerud levererade en svag rapport under tisdagen och aktien fortsätter sin långsiktigt fallande trend. 

 

NCCB (139,50)

Kom också med sin rapport under tisdagen. No good. Den långsiktigt fallande trenden är intakt och aktien var ett tag ned till 125 kr under förmiddagen.  

 

 
  
Se Ingemar Carlssons analyser på Youtube helt gratis, klicka på länken nedan eller skriv in adressen i URL http://www.youtube.com/user/TendensAB?feature=watch   

 

 

 


Logga in som administratör Design & Produktion av Designbank


bottom